Слични блогови: Социјални медиуми

3 придобивки од Новогодишните и Божиќни пораки за успех на вашиот бизнис

📑 Прочитај за само: 2 минути ⌛ Декември е време кога ги порамнуваме сите сметки. Потоа ставаме линија на постигнатото и на моменти, започнуваме да ги анализираме нашите резултати за годината која изминува. Што постигнавме? Што не успеавме? Кои претходно непланирани работи ни излегоa и не ни успеаа? Ред други работи кои само Ви ги знаете… Кога го правиме ова за себе,…

5 причини зошто треба маркетинг календар за твојот бизнис

📑 Прочитај за само: 3 минути ⌛ Во денешното постојано променливо опкружување на маркетингот, управувањето со маркетингот а посебно со социјалните медиуми е многу повеќе од едноставното постирање на Фејсбук и Инстаграм. Клучно за маркетингот е да се осигура дека активностите на социјалните медиуми на вашиот бренд се координираат со други временски одредени маркетинг активности, како што се е-маил кампањи или промени…

Важноста од следење и примена на дигиталните маркетинг трендови

📑 Прочитај за само: 4 минути ⌛ „Трендовите исчезнуваат, стилот е вечен. ” – Ив Сен Лоран Холистичкиот пристап кон маркетингот, во 21 век, вклучува употреба на соодветни дигитални маркетинг алатки. Алатките за дигитален маркетинг се релативно „нов“ начин на кој маркетинг-менаџерите користат модерни технологии во своите бизниси. Неприменувањето на дигиталниот маркетинг истовремено значи и „загуба“ на лидерство на пазарот. Заостанувањето зад конкуренцијата што се однесува…

маркетинг трендови

5 главни маркетинг трендови кои мора да следите во 2020 година

📑 Прочитај за само: 5 минути ⌛ 2020 година е скоро зад аголот (сакале или не) и има многу возбудливи случувања и промени во светот на маркетингот. Ако погледнете како се развива маркетингот, напредокот од едноставно рекламирање до она што е денес е прилично неверојатен. Но, со развојот на технологијата, како и промените во перцепцијата околу маркетинг-екосистемот, значи дека 2020 година ќе…

Како Chrome им дозволува на колачињата да ве следат, замислени во реалниот живот

📑 Прочитај за само: 3 минути ⌛ Колачињата (cookies) се мали делови на информации кои се чуваат на компјутер или друг уред (мобилен телефон, таблет, итн). Веб прелистувачот ги испраќа овие колачиња назад кон веб страницата при секоја Ваша посета и помага на веб страната да ја сочува информацијата за Вашите кориснички преференци. Ако сакате да добиете подетални информации во врска со…

Која е разликата во лиценцирањето на „истовремени“ и „именувани“ корисници? Колку е тешко да донесете правилна одлука при изборот на деловен софтвер за вашата компанија, го знае секој директор кој барем еднаш направил таков избор. Компаниите последниве години бележат зголемување на присуството на глобални софтверски решенија, што укажува на поволно зголемување на свеста за потребата од имплементирање на ERP решенија за понатамошен раст и развој на бизнисот. Од друга страна, тоа е поттик за производителите на деловни софтверски активности активно да се борат со конкуренцијата на глобално ниво. При изборот на ERP решение, откако ќе ги разгледате сите потреби и ќе ги поминете чекорите за успешно имплементирање, една од најголемите дилеми е што да изберете: локално или локално решение ? „ One size doesn't fit all. “. Принципите на секојдневно купување на крајниот корисник лесно можат да се препознаат и применат во вакви комплексни избори. Ајде да погледнеме неколку примери: Купување џемпер: Дали една големина им одговара на сите ?! Ако еден џемпер не одговара на ситево смисол на иста големина и модел, зошто тоа би било случај со деловниот софтвер? Обидувајќи се во иста околина, рамка и можности да имплементирате деловен софтвер на компанија со 20 вработени и корпорација со над 400 вработени звучи како топ манекенка постојано да носи XXL џемпер и да очекуваме да изгледа како „кукла од насловна страна“. Обратната состојба визуелно изгледа далеку полоша, а истата слика ќе ја имаме да примениме таков „џемпер“ во просечна фирма. Постојат многу примери за споредба. Аргументите за успешно покривање на деловните процеси со локални, или со локализирани решенија, се бројни, а клучот за успех на повеќето од нив лежи во знаењето и искуството стекнато при работа на локалниот пазар. Секако, глобалниот поглед на можностите во развиениот свет и искуството што го добиваме од технолошкиот и економскиот развој на современото опкружување се користат во голема мерка во локална примена на истите. Со сите напори за приближување кон трендовите на светскиот поредок, реалноста во локалната економија укажува дека е особено важно да се процени моментот кога одредени знаења од глобално ниво можат и треба да се имплементираат на локално ниво. Примената на таквото знаење во погрешен момент се мери со огромно трошење ресурси и крајно недостаток на резултати. Колку е развиениот свет во некои сегменти, далеку од реалноста на нашата економија и односот помеѓу потребите и можностите на домашните компании, сепак денес гледаме низа измени во однос на условите за користење на глобалните софтверски компании . Глобалните продавачи, според нивната големина и удел на светскиот пазар, имаат можност да наметнат промени што можат значително да ги променат трошоците за користење како и другите услови. Значи, денес имаме ситуација кога многу корисници од домашниот пазар се соочуваат со нови предизвици предизвикани од изборот на глобален провајдер на деловен софтвер: • Давателот го применува решението повеќе да не брои лиценци како истовремен пристап до програмата, туку секој корисник на програмата мора да има лиценца да ја користи . Ако знаеме дека просечна компанија / корисник досега користела само 10 истовремени лиценци за 20 корисници, ова јасно покажува дека од сега ќе треба да купат уште 10 лиценци. Практично, тие наскоро ќе треба да инвестираат во локализирана деловна програма како да ја купуваат уште еднаш. • Давателот на услуги одлучи да престане со ажурирање на дозволите за премисата (оние инсталирани со корисници), практично принудувајќи го да се надополни на Cloud решение што ќе има само можност за ажурирање на нови верзии во иднина. Индиректно, ова значи дека ќе треба наскоро 2 пати повеќе трошоци годишно за ажурирање на новите верзии на локализираната програма отколку што ќе треба за просечно ажурирање на локалното решение. • Во пракса, ваквите решенија за просечната македонска компанија значат дека користењето тна аква програма во иднина ќе ги чини 4-6 пати повеќе отколку што порано. Што им останува на таквите корисници? Да издвојат буџет во нивните финансии за одлуките на глобалните провајдери или да одберат стратергија „ мисли глобално - дејствувај локално “ при изборот на ен софтвер. Глобално знаење: • од повеќе од 10 земји • со над 55.000 истовремени корисници во регионот • над 50 овластени консултанти за поддршка и помош во работата Применето локално: • целосно усогласени со законодавството на Македонија • прилагодени на потребите на корисниците • развиено во балканскиот регион • во духот на вообичаените норми на локалната економијата • со можност за избор: хостинг или инсталација во компанија • со познати трошоци однапред. Висе сте на потек које вашиот избор?

Што значи „think global – act local“ кога избирате софтвер за вашиот бизнис?

📑 Прочитај за само: 3 минути ⌛ Која е разликата во лиценцирањето на „истовремени“ и „именувани“ корисници? Колку е тешко да донесете правилна одлука при изборот на деловен софтвер за вашата компанија, го знае секој директор кој барем еднаш направил таков избор. Компаниите последниве години бележат зголемување на присуството на глобални софтверски решенија, што укажува на поволно зголемување на свеста за потребата…

Како да креирате успешни празнични понуди и имате повеќе продажби

Како да креирате успешни празнични понуди и имате повеќе продажби

📑 Прочитај за само: 5 минути ⌛ Единственото значење на  последниот петок во ноември е шопинг манијата кога се случуваат големите попусти и можноста секој да може да го купи она што го сака по евтини цени, какви што не можеме да сретнеме во текот на целата година. Светски познатиот Black Friday, ден кога трговците ги намалуваат цените на производите, со цел…

Совети за оптимизирање на Brand Image-от

📑 Прочитај за само: 3 минути ⌛ Сликата на брендот е секогаш уникатна, бидејќи ја претставува компанијата и нејзините вредности. Не само што се вредностите зад брендот што ја прават разликата, туку нијансите што ги користи дизајнерот, како и целиот тим кој работи за овој бренд. Иако е тешко да се генерализира, постојат неколку совети што се корисни за сите брендови (новосоздадени…

Аспекти на онлајн Brand Image и придобивки за бизнисот

📑 Прочитај за само: 4 минути ⌛ Да се ​​работи на подобрување на имиџот на брендот е многу повеќе од создавање на убаво лого. Тоа е дизајнирање и дефинирање на елементи што го претставуваат брендот и неговите вредности, така што компанијата може да преземе уште еден позитивен чекор за подобрување на својата комуникација. Предности на добриот дизајн за имиџот на вашиот бренд…

Разлики помеѓу Brand image, brand identity и Personal brand

📑 Прочитај за само: 2 минути ⌛ Денес, сме во состојба да го препознаеме имиџот на брендот или Brand image на многу компании преку нивното лого, дури и пред да го прочитаме слоганот или било каков текст за овие компании. Толку сме навикнати да добиваме пораки за брендови, што целосно ги интернализиравме овие брендови. (Интернализацијата е пренесување на одредени надворешни норми, стандарди,…