7 тактики како да успеете на facebook

Reading Time: 3 minutes

Ако Не Сте Не Интернет, Не Постоите!

Вашиот бренд, вашиот визуелен идентитет, и вашата содржина треба да бидат лесно достапни онлајн.

Реалноста е ако имате бизнис или било каква организација, мора да сте присутни на интернет!

Како сопственик на фирма, ја знаете важноста на социјалните медиуми како начин да го поврзете вашиот бизнис со купувачите.

Секогаш кога потенцијалните купувачи се во потрага по нов производ или услуга, ја започнуваат нивната потрага на социјалните медиуми и тоа најпрвин на Facebook, не само за да дознаат повеќе за вашиот бренд, но исто така да видат што мислат другите за вашиот бренд или бизнис.

На Facebook го промовирате брендот, производот и бизнисот; ги информирате луѓето за производот или услугата; ги потсетувате купувачите дека постоите; дознавате што купувачите мислат за производот или услугата; привлекувате нови купувачи и градите посилни врски со купувачите. Facebook e одличен начин за промоција на вашиот производ или услуга и привлекување на нови клиенти.

Денес, се повеќе и повеќе компании креираат стратегии за социјалните медиуми во нивниот маркетинг, не секоја стратегија е ефикасна.

Ако сакате да имате ефикасна стратегија, ние имаме неколку тактики преку социјалните медиуми за фирмите кои дефинитивно треба да се искористат, како и тактики кои треба да се избегнуваат.

I. Дознајте кој сте

Разберете го вашиот идентитет, идентитетот на вашиот бренд и гласот на оној што зборува на било која платформа на социјалните медиуми. Вие сте тој кој го знаeтe најдобро вашиот производ, производството, компанија или брендот. Кога сте во можност да комуницираат, тоа е првото нешто што им го препорачуваме на клиентите, така што, без оглед на платформата што ја користите, луѓето имаат чувство кој зборува. Останатиот дел од тактиката се сведува на јазикот и конкретни работи што можете да направите за да додадете интересен пост на Twitter, Instagram, Facebook или Google my Business.

  5 начини за подобрување на резултатите од вашата бизнис страница на Facebook

II. Не чекајте

Сигурно не сакате да се најдете во ситуација да не знаете што е следно, или да одговарате на некој статус или пост на начин кој не изгледа како да доаѓа од истата личност која го постирала и обновила статусот или твитот. Можете да се најдете во голема неволја, ако кажете една многу интересна работа, но не можете да ја повторите.

Друг проблем е ако она што го велите е спротивно на она што го правите во компанијата.

III. Разберете ја вашата публика

Важно е да ја препознаете вашата целна група. Што прават тие? Кога се на интернет? Со помош на искусен експерт во социјалните медиуми, ќе бидете во можност да ги разберете овие работи. Разбирањето на вашите цели ќе ви овозможи да видите како вашите успеси и неуспеси се одразуваат а социјалните медиуми ви овозможуваат да го видите тоа побрзо од која било друга платформа.

IV. Не правете претпоставки во врска со вашата публика

Грешка е да мислите дека вашата публика ќе дејствува на одреден начин, само затоа што мислите дека е така. Однесувајте се кон вашата публика како кон субјект, а не објект. Вашата работа на социјалните медиуми е дијалог, разговор помеѓу вас и поединецот. Видете како вашата публика се менува. Дознајте повеќе за нив преку редовно комуницирање со вашиот тим за социјални медиуми. Тие се првите луѓе кои може да ви помогнат да разберете што функционира, а што не – што е она што луѓето навистина ги интересира, а што не.

Ова е начин брзо да дознаете како е прифатен вашиот бренд.

  Дали вашиот бизнис е на интернет?

V. Планирајте однапред

Освен ако сами не сте искусен стратег за социјални медиуми, тогаш веројатно се исплатат енергијата и трошокот да се донесе некој кој е експерт. Ви треба некој кој е запознаен со оваа платформа, а кој ќе ви помогне да се измерат вашите цели. Имајќи предвид, дали вашиот тим е многу искусен или неискусен во тоа, добрата стратегија ќе ви овозможи одлично извршување.

VI. Немојте да претпоставувате дека вашето присуство на социјалните медиуми значи дека знаете се за нив

Имањето на приватен профил не е исто како и разбирање на обемот на она што Facebook рекламите и Twitter пораките можат да го направат. Бидејќи овие платформи постојано ги подобруваат и менуваат овие работи, да се има експерт на повик ќе ви заштеди многу главоболки во иднина.

Помага да се има некој чија работа е да остане во чекор со она што се случува.

VI.Не се опуштајте

Вие сакате да бидете сигурни дека сте вклучени во креативен експеримент за комуницирање со други луѓе. Ако сум со моите пријатели и секој петок им ја раскажувам истата приказна одново и одново, нема уште долго време да имам пријатели со кои ќе излегувам во петок. Трудете се да го задржите ангажманот и развојот на партнерства со следбениците.Тие можат да ви помогнат да го направите вашиот бренд интересен.

VII.Учете или нека некој рабои за Вас

Социјалните мрежи и Facebook се одлични само ако знаете како да ги водите. Преку нив информацијата премногу брзо се пренесува. Старата поговорка вели: Добрите вести брзо се шират, а лошите уште побрзо.

  Зошто се плашиме од нашите клиенти?

Мора да сте свесни дека ќе добивате секакви коментари, но тоа не смее да ве обесхрабри. Доколку не сте обучени, не знаете да ги водите социјалните мрежи, платете некој да го прави тоа наместо вас. Верувајте тоа е инвестиција која многу брзо ќе ви исплати.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.