Зошто е потребна веб страна за вашиот бизнис

Reading Time: 4 minutes

 

Ова прашање не би требало ниту да биде поставено. Денес сме 2020 година и  треба да бидете таму каде што се вашите клиенти, а тоа е Интернет .  98% од потрошувачите очекуваат бизнисите да имаат веб страна , без оглед на големината на бизнисот.

Што се случува ако немате веб страна? Едноставно е – клиентите се свртуваат кон ваш конкурент и вие губите пари.

Во денешниот дигитален свет, да имате веб страна е исто толку неопходно како што некогаш требаше да ве има во телефонски именик. Всушност, 80% од потрошувачите во Македонија користат Интернет за да најдат локални бизниси. Ако вашиот бизнис не е на Интернет, тој не постои во свет каде повеќето клиенти го поминуваат своето време.

Втората опција е дека  работите на црно и не сакате никој да ве пронајде.

 

Зошто е потребна веб страна за вашиот бизнис!

На вашиот бизнис му е потребна веб страна, бидејќи обезбедува дополнителни детали за вашиот бизнис што ќе ја зголемат изложеноста и видливоста.

 

Присуство на Интернет

Прво, веб страната му обезбедува на вашиот бизнис присуство на Интернет. Како што споменав претходно, 80% од потрошувачите во Македонија бараат на интернет за да најдат локални бизниси.

Гугл и другите пребарувачи се оптимален и најкористен пребарувач, што значи дека ако не им ги кажете на пребарувачите вашите информации за контакт, тие нема да им бидат дадени на луѓето преку Интернет.

Веб страната им дава информации како храна на пребарувачите за вашиот бизнис, вклучувајќи ја вашата адреса, телефонски број, областа во која работите и работното време.

Ако вашиот бизнис не е пронајден од пребарувачите, тој не постои на Интернет.

 

Ангажирање

Втората причина зошто на вашиот бизнис му е потребна веб страна е затоа што создава канал за ангажман на клиентите. Добрата веб страна им дава можност на луѓето да се во интеракција со вашиот бизнис, како на пример, преку барање бесплатна понуда, закажување состанок, испраќање е-пошта до вашиот бизнис, или дури и само барање на вашата адреса и телефонски број.

  10 причини зошто НЕ треба да учите и користите дигитален маркетинг

Колку повеќе информации можат вашите клиенти да научат за вашиот бизнис во најкраток временски период – толку повеќе можности имаат тие да се поврзат со вас а со тоа поголема е веројатноста тие да станат ваши клиенти.

Конкурентска предност

Ако сакате потенцијалните клиенти да ве пронајдат и работат со Вас пред вашите конкуренти, на вашиот бизнис му е потребна веб страна. Колку повеќе информации можете да дадете за вашите производи и услуги, толку повеќе можете да го разликувате бизнисот од вашите конкуренти.

Исто така, со креирање на содржина што ја рефлектира личноста и културата на вашиот бизнис, вашата веб страна може да пренесе чувство за искуството на вашиот бизнис, а не само за производите и услугите на бизнисот.

Колку повеќе запознаете некого со вашиот бизнис, толку повеќе ќе бидете поуспешни. Купувачите не купуваат од непознати!

 

Како веб страната му помага на бизнисот?

Имањето веб страна не само што прави вашиот бизнис да постои во дигиталниот свет; таа му помага на бизнисот да напредува и во физичкиот свет. Веб страната му помага на бизнисот во разни области преку вашите клиенти, вашата репутација се до вашата видливост во вашата заедница и/или индустријата каде работите.

 

Генерира потенцијални клиенти

Веб страната му помага на вашиот бизнис преку генерирање на потенцијални клиенти преку повици за акција.

Повик за акција е копче или текст на вашата веб страна што поттикнува посетителот да ги даде своите контакт информации за одредена цел.

Примери на повици за акција вклучуваат закажување состанок, добивање понуда за услуга, преземање брошура или еКнига или барање повеќе информации од Вас.

  Топ 5 најважни причини, зошто комуникацијата е важна во бизнисот!

Имањето повици за акција на вашата веб страна, на која е потребно посетителите да пополнат контакт формулар, ви обезбедува листа на луѓе кои може да ги следите и потенцијално да ги претворите во клиенти и купувачи.

 

Заштедува време

Веб страната може да ви заштеди време и пари како сопственик на бизнис. Помислете на вашата веб страна како разговор што сте го оствариле со лице заинтересирано за вашите услуги, без разлика дали е по телефон или лично. Одговарањето на прашањата што ги имаат ќе покажат дека сте познавачи во вашата област на експертиза, ќе ја зголемат нивната доверба во вас и можеби ќе доведат до продажба.

Да имате веб страна ви овозможува да ги обезбедите истите информации што би ги направиле во разговор, но без да морате да бидете таму.

Уште подобро, една веб страна ќе ви овозможи да имате повеќе „разговори“ со потенцијални клиенти одеднаш, затоа што за разлика од разговорот еден-на-еден, повеќе од едно лице може да ја гледа вашата веб страна истовремено.

Времето поминато на одговори на овие прашања и информирање на клиентите, сега може да се распредели на други приоритети. Покрај тоа, осмислената содржина на вашата веб страна, понекогаш, ќе го претстави вашиот бизнис и услуги подобро отколку што можете и тоа ќе го прави за Вас  дури и кога спиете.

 

Го промовира вашиот бизнис

Покрај давање информации за вашата деловна активност, веб страната овозможува да ги покажете производите и услугите за вашиот бизнис. Во зависност од вашата деловна активност, можете да имате галерија со фотографии или портфолио од вашата работа, блог каде можете да се издвоите како експерт во вашата област и да дадете корисни информации, па дури и дел за препораки на клиентите.

Ова им овозможува на клиентите да видат како и зошто треба да соработуваат со вашиот бизнис, што го олеснува нивното одлучување.

  Зошто ви e потребен профил на Google Мy Business?

 

Го проширува досегот на вашиот бизнис

Последен начин на кој веб страната му помага на вашиот бизнис е проширување на досегот. Излогот, билбордите, флаерите и визит-картички имаат географски ограничувања во однос на тоа до кого можат да достигнат. Со веб веб страната, секој може да ве најде, не само на луѓето во вашата област.

SEO, или оптимизацијата на пребарувачите, помага луѓето да го пронајдат вашиот бизнис додека пребаруваат. Доколку вашата веб страна содржи доволно содржина што е релевантна за вашата услуга и локација корисна за вашата публика, ќе се појавите на страниците за резултати од пребарувачот и ќе бидат откриени од повеќе луѓе.

 

Ја зголемува локалната изложеност

Клиентите честопати пребаруваат преку мапи на Google за да најдат бизниси и услуги во нивната област.

Имањето веб страна поврзана со Google им овозможува на клиентите да можат лесно да продолжат со следниот чекор за да се поврзат со вас откако ќе ве пронајдат, без разлика дали потоа ќе ја посетат вашата продавница, добивате повик на вашиот телефон или нешто друго. Јасно наведена информација за контакт да се олесни комуникацијата е една од задолжителните нешта за една успешна веб страна.

Со нивото на користење на Интернет кај клиентите денес, императив е да започнете со веб страна за вашиот мал бизнис. Не само што веб страната ќе ви овозможи да воспоставите присуство во свет во кој живее вашата целна публика, туку ќе им олесни на повеќе луѓе да ве бараат, дознаат и контактираат со Вас.

Една веб страна ги удвојува вашите напори да одговорите на прашања, да дадете детали и да го рафинирате вашиот идентитет на брендот – сето тоа им овозможува на клиентите што е можно полесно да воспостават врска со вас и да се претворат во клиенти.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.