10 причини да имате своја веб страна

Reading Time: 5 minutes

 

Користењето на Интернет е една работа, но да се биде видлив на интернет е сосема друга работа. Постојат многу начини на кои можете да бидете присутни на Интернет, но ако целта на присуството е од бизнис природа, единствениот вистински начин е да имате своја веб страна .

1. Вашиот бизнис од локален станува глобален

Замислете ситуација една внука која живее во Америка преку големата бара и сака за бабата и дедото да нарача торта за годишнината од нивната свадба.

Од каде ќе нарача? Па, од слаткарница што е, можеби, две улици подалеку од баба и дедо, но има своја веб страна која дури и внуката може да најде некаде далеку и да ја нарача таа торта преку таа веб страна . Потрошувачот е некаде во близина, но купувачот не е, и му треба веб страна  за да може воопшто да дојде до таа торта и да ја купи.

 

2. Добивате нови купувачи кои досега сте ги немале

Интернетот преку една веб страна им овозможува на бизнисите можност да дознаат за нив, или нивната понуда и потенцијалните купувачи кои не одат пред нивниот излог секој ден, но затоа бараат слични услуги или производи на Интернет секој ден.

Откако ќе го пронајдат она што го бараат, нема да им биде тешко на купувачите да преминат две улици, или два блока, или неколку километри за да стигнат до посакуваниот производ или услуга. И многу често тие дури и не мора да одат нигде, туку можат да нарачаат што им треба прекувеб страна  доколку имате испорака. Во тој случај, не е важно каде е бизнисот или каде е нејзиниот купувач

 

3. Шанса за поголема заработка

Кога имате своја веб страна , секој ќе ви најде многу полесно.

Тогаш, постои поголема шанса, покрај потенцијалните купувачи, да бидете контактирани од потенцијални партнери, и со тоа да направите повеќе деловни зделки и да заработите поголем профит.

 

4. Веб страната  работи 24/7, 365 дена во годината, без викенди и празници, дури и кога спиете

Дали работите од 9 до 17 часот или од 8-16 часот? Па, сите други, повеќе или помалку работат во овој период. Тогаш купувачите можат да дојдат и да купат нешто од вас?

  Како Chrome им дозволува на колачињата да ве следат, замислени во реалниот живот

Од друга страна, веб страната нема работнао време и часови кога е отворена и затворена. И не ги зема предвид временските зони (види приичина 1). Во секое време од денот или ноќта, посетител на вашата веб страна може да биде информиран за вашиот бизнис, вашите производи и вашите услуги, тековните промоции и попусти, како и за цените на сè од вашата понуда. Ако немате плаќање на веб страната , тој може да нарача прозивод или услуга, а доколку имате, тој може веднаш да ја купи.

 

5. Со една веб страна се издвојувате од конкуренцијата

Ако вашата конкуренција не е на Интернет, веќе сте во предност. Ако е така, даваш шанса на твојот бизнис да го најде своето место под сонцето.

Претставете го вашиот бизнис и вашата понуда на вистински начин, објаснете зошто сте најдобриот избор за тоа што го бара некој (имате повисоко ниво на услуга, подобри цени, поголем избор на модели…) користејќи ги описите што луѓето ги користат при пребарување на Интернет, така што Google ќе ве најде во вашите пребарувања, покажете им на другите и донесете ги право на ваѓата веб страна  И кој не сака купувач или клиент сам да влезе во ваша продавница?

 

6. Добивате медиум и продавница во едно

Веб страната е единственото место каде што можете да имате реклама за веснк, ТВ, излог на продавница,  продавница и „каса“ каде вашите производи и услуги можат да се плаќаат со картичката. Интересно нели?

 

7. Мултимедијална комуникација без ограничувањa

Покрај информациите за компанијата, можете да објавувате фотографии и описи на сите ваши производи на вашата веб страна , да објасните како и кога ќе ги користите, да раскажете интересна приказна за секоја од нив, да ги истакнете вашите услуги …

Сè што комунициравте досега со помош на флаери и брошури, можете да комуницирате преку вашата веб страна , без никакви ограничувања во просторот. Покрај тоа, сè е многу поевтино, затоа што не мора да печатите ништо. И ако фотографиите и текстовите не се доволни, можете исто така да ги испратите вашите видеа и да ги дадете сите информации „во слики и зборови“.

  5 придобивки од дигиталниот маркетинг за малите бизниси

 

8. Градење на кредибилитет

Ако ги поставите сите релевантни информации за бизнисот на веб страната, потенцијалниот купувач нема да биде во дилема за тоа кои сте и што сте.

Многу е полесно да се претставиме преку Интернет отколку офлајн – можете да го претставите целиот тим, да покажете какви сертификати има компанијата, кои се нејзините партнери и претходните клиенти, да давате референци, изјави на задоволни клиенти… Секако, не заборавајте и физичката адреса, работното време, бројот телефон и факс, особено емаил.

Кога потенцијалниот купувач не може да најде бизнисот преку Интернет, честопати се прашува, во денешно време, дали воопшто постои, како изгледа и дали може да му се верува на тој бизнис? Дали крие нешто кога не сака да се претстави на Интернет? Луѓето денес се повеќе скептични од кога било, но можностите за квалитетно претставување се поголеми од кога било.

 

9. Двонасочна комуникација со купувачите

Ве интересира, секако, за тоа што мислат вашите купувачи за вашата понуда, би сакале да ги прашате што сакаат и што не, што би можеле да го подобрите, каде сте во врска со конкуренцијата… Па, прашајте ги! Што чекате?

Можете да објавувате сè што сакате на вашата веб страна , дури и анкети. Дизајнирајте корисен подарок од вашата понуда или некои корисни информации спакувани во правилно дизајниран PDF и понудете го како награда за секој што го пополнуил истражувањетоили анкетата. Така, можете да добиете значителна количина на емаил адреси преку кои можете (со нивна дозвола) да ги контактирате и да ги информирате за специјални и промотивни понуди, нови производи и услуги…

Овозможете им да коментираат на вашата веб страна , да можат да прашаат што сакаат, да бидат заинтересирани за одредени модели или карактеристики, услови за плаќање, опции за испорака … Од ова можете да дознаете што ги интересира, а што не, и да, според нивните барања и желби, прилагодете ја вашата понуда. Едноставно нели?

  Што е SSL и зошто ми треба?

Купувачите исто така можат да остават негативни коментари, што можат да бидат многу корисни за понатамошен развој на бизнисот. Имате можност да одговорите на критиките, да го поправите пропустот и да им се заблагодарите што ви помогнаа да бидете уште подобри. И, така се гради кредибилитетот на добра компанија, затоа што покажувате дека се грижите за вашите купувачи дури и по обезбедување на услугата, а задоволен купувач може да ви го направи најдобриот оглас и е вашата најдобра реклама.

 

10. Со своја веб страна  сте свој на своето

Погрешно е да се биде присутен само на социјалните мрежи (Фејсбук, Инстаграм, LinkedIn …) заради заштеда, заборавајќи дека тие се, всушност, нечии приватни веб страници каде што сте само потстанари.

И дека сопственикот на таква страница може да ви го одрекне гостопримството во секое време. Треба да го градите вашиот дом дома на вашата веб страна , на вашиот домен на Интернет, каде што сте свој шеф (името на интернет доменот е она што ја дефинира адресата на една веб страна   и е директно поврзано со вашиот бизнис и вашата деловна активност).

Вашата веб страна е ваш медиум и продавница и никој не може да ве исфрли од таму. Тоа е интернет простор каде ги поставувате правилата, ја дефинирате структурата, дизајнирате и ја поставувате содржината што ви одговара. И кога веќе имате веб страна  на вашиот домен, треба да имате и емаил (името на Интернет домен ја дефинира адресата за емаил десно од знакот “@”).

Кога комуницирате од вашиот домен, името на вашиот бизнис секогаш се гледа во таа комуникација и ја зајакнува позицијата на вашиот бизнис во свеста на секој со кого комуницирате. Фактот дека сопственото име на домен е на веб страна  и на емаил, покажува дека сте сериозен бизнис.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.