Што е SSL и зошто ми треба?

Reading Time: 3 minutes

Што е SSL сертификат?

SSL сертификат е дел од кодот на вашиот веб-сервер што овозможува безбедна комуникација преку Интернет. Кога веб прелистувач остварува контакт со безбедна веб страна, SSL сертификатот овозможува шифрирана врска.

Тоа е како запечатување плик пред да го испратите.

SSL сертификатите, исто така, влеваат доверба затоа што секој SSL сертификат содржи информации за идентификација. Кога поднесувате барање за SSL сертификат, трета страна (Symantec, Thawte или GeoTrust) ги потврдува информациите за вашата организација и ви издава единствен сертификат што ги содржи тие информации. Овој процес се нарекува автентикација.

 

Зошто ми треба SSL?

SSL сертификатите ја штитат приватноста на интеракциите преку Интернет дури и кога патуваат преку јавен Интернет и им влеваат доверба на клиентите дека вашата веб страна е безбедна за трансакции. Ако побарате од корисниците на вашата веб страна да се најават, ако внесат лични информации, како што се броеви на кредитни картички, или може да видат некои доверливи информации на вашата страница, тогаш мора да ја заштитите приватноста на тие информации. Исто така, треба да ги уверите дека вашата страница е автентична.

SSL се користи и за сервери за емаил, веб апликации итн…

 

На кого му треба SSL?

Секој кој има потреба од безбеден трансфер на информации преку Интернет.

Користете SSL за да обезбедите:

 • Трансакции со кредитни картички преку Интернет веб страна, веб-форми и информации за најавување на корисникот.
 • Апликации за емаил и вебмаил– (Сервер за веб-пристап, размена и канцелариски комуникации на Microsoft Outlook).
 • Корпоративни комуникации на интранет, екстранет, внатрешни мрежи, споделување датотеки и Microsoft SharePoint.
 • Комуникации на cloud платформи и виртуелизирани апликации.
  За резултати во дигиталниот маркетинг, почни со веб страна

 

Што е тоа криптирање и зошто постојат различни нивоа?

Шифрирањето е математички процес на кодирање и декодирање на информации. Бројот на битови (40-битни, 56-битни, 128-битни, 256-битни) зборува со големината на клучот. Како подолга лозинка, поголем клуч има повеќе можни комбинации. Уште повеќе, 128-битната енкрипција е трилион пати посилна од 40-битната енкрипција. Кога ќе се воспостави шифрирана сесија, јачината се одредува врз основа на капацитетот на веб-прелистувачот, SSL сертификатот, веб-серверот и оперативниот систем на компјутерот што пристапува до страницата.

 

Како SSL ја прави мојата веб страна сигурна?

SSL сертификатот содржи проверена информација за веб страната што ја заштитува, со цел да ги убеди корисниците дека веб страната на која се навистина е ваша (т.е. не на веб страназа фишинг). Проширената валидација е највисок стандард на верификација и јасно ги уверува корисниците за автентичноста и безбедноста на една веб страна

 

Кои информации ги содржи SSL сертификатот?

SSL сертификатите вклучуваат:

 • Името на доменот за кој е издаден сертификатот
 • На кое лице, организација или уред е издадено
 • Кој надлежен орган го издал сертификатот
 • Дигитален потпис на надлежниот орган
 • Датум на издавање на сертификатот
 • Датум на истекување на сертификатот
 • Поврзани поддомени
 • Јавен клуч (приватниот клуч се чува во тајност)

Јавните и приватните клучеви што се користат за SSL се во суштина долги низи на карактери што се користат за криптирање и дешифрирање на податоците. Шифрирани податоци со јавен клуч можат да се дешифрираат само со приватен клуч и обратно.

 

Каква криптографска заштита користиме

Ние користиме SHA256-RSA заштита (Secure Hash Algorithm 2) кој е збир на криптографски хаш функции дизајнирани од Агенцијата за национална безбедност на Соединетите држави (NSA) и првпат објавенa во 2001 година.Тие се изградени со помош на конструкцијата Меркл-Дамгард, од самата еднонасочна функција за компресија изградена со помош на структурата Дејвис-Мајер од специјализирана блок-шифра.
SHA-2 вклучува значителни промени од неговиот претходник, SHA-1. Семејството SHA-2 се состои од шест хаш функции со дигести (вредности на хеш) кои се 224, 256, 384 или 512 бита: SHA-224, SHA-256, SHA-384, SHA-512, SHA-512/224, SHA -512/256. SHA-256 и SHA-512 се нови хаш функции пресметани со осум 32-битни и 64-битни зборови, соодветно. Тие користат различни количини на поместување и адитивни константи, но нивните структури инаку се практично идентични, се разликуваат само по бројот на кругови. SHA-224 и SHA-384 се скратени верзии на SHA-256 и SHA-512 соодветно, пресметани со различни почетни вредности. SHA-512/224 и SHA-512/256 се исто така скратени верзии на SHA-512, но почетните вредности се генерираат со користење на методот опишан во Федералните стандарди за обработка на информации (FIPS) PUB 180-4.
SHA-2 првпат беше објавен од Националниот институт за стандарди и технологија (NIST) како федерален стандард на САД (FIPS). Фамилијата на алгоритми SHA-2 се патентирани во американскиот патент завод.

Како SSL влијае на SEO?

Иако примарната цел на SSL е да ја направи веб страната побезбедна, влијае и на рангирањето  пребарувач. Според аналитичарите на Google Webmaster Trends, SSL е дел од алгоритамот за подобра оптимизација. Најдобра споредба е помеѓу две веб страни, кои што имаат слична содржина и слично се оптимизирани, веб страната која што има SSL сертификат ќе се смета за поверодостојна и ќе да добие подобро рангирање.

  7 Причини зошто да започнете со онлајн продавница веднаш!

 

 

Како можеш да закупиш SSL сертификат?

Во зависност од содржината на веб страната како и дали има посебни домени/поддомени, може да значи дека се потребни различни SSL сертификати. За повеќето веб страни нашиот SHA256-RSA стандарден SSL сертификат ја покрива содржината и безбедноста на веб страната.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.