Пат до веб страна: домен и веб хостинг

Reading Time: 5 minutes

 

Од основањето до денес, Интернетот го трансформираше начинот на кој работиме, бараме и примаме информации, но исто така и се претставуваме себеси и нашиот бизнис пред другите.

Во денешниот дигитален свет, презентирањето на вашиот бизнис на Интернет стана императив и нешто без кое многу бизниси не би можеле да функционираат.

Зошто е добро да имате веб страна?

Во својата најосновна форма, страната е он-лајн каталог кој содржи основни информации за вашата деловна активност и понудата на производи или услуги. Благодарение на веб страната, потенцијалните клиенти имаат можност да се запознаат со начинот на работа, да информираат за нови производи и да бидат во тек со можните промоции.

Како да стигнете до вашата веб страната?

Еден од првите чекори на патот кон создавање на своја веб страна е избор на име на домен и веб-хостинг. Многу почетници во дигиталните води не се целосно запознаени со овие поими или ги сметаат за премногу комплицирани.

За да се поедностави што е можно повеќе – без име на домен и веб хостинг, веб страната  не е достапна за крајните корисници.

Во овој блог, ќе научите повеќе за тоа што е домен и што е веб хостинг и ќе добиете совети како да го направите вистинскиот избор за вашите потреби.

Што е име на домен?

Името на доменот ја дефинира вашата единствена веб-адреса што ги внесуваат посетителите во полето за пребарување за да ја посетат вашата веб страна . Исто така, името на доменот ја дефинира вашата адреса за емаил, т.е. делот што стои зад знакот “@”. Фигуративно кажано, ако веб страната  претставува куќа, името на доменот е адреса каде куќата се наоѓа, додека емаилот са вашиот домен е вашето поштенско сандаче се наоѓа на ѕидот до влезната врата на куќата.

Секо домен се состои од избран термин и избрана наставка за домен. На пример доменот: imenafirma.mk – „imenafirma“ би бил избраниот термин, додека „.mk“ е наставка на доменот.

Патеката до име на домен се состои од три главни чекори:

  1. Избор на екстензија на доменот (.mk, .com, .com.mk, итн.)
  2. Избор на име на домен
  3. Регистрација на име на домен.

Вториот дел од сложувалката – Веб хостинг

Регистрирањето домен не е доволно. За да може веб страната  да биде достапна за корисниците на Интернет, потребно е да изнајмите пакет за веб хостинг. Значи, иако станува збор за две различни услуги, потребно е и двете да функционираат во исто време.

  7 работи за вашиот бизнис во време на COVID-19

Што е веб-хостинг и како работи?

Веб хостинг е услуга што овозможува веб страната  да биде достапна преку Интернет.

Веб страната се состои од неколку датотеки, како што се текстови, слики и видеа, а за да бидат достапни за крајните корисници, потребно е сите нејзини датотеки да бидат хостирани на соодветен сервер. Токму овие сервери се во сопственост на компаниите за веб-хостинг кои ги обезбедуваат овие услуги и изнајмуваат дел од ресурсите на серверот на крајните корисници.

Во случај да влезете во една он-лајн авантура, на почетокот ќе ви биде доволно да изнајмите дел од серверот што ќе го споделите со другите корисници. Бидејќи вашите потреби се зголемуваат, особено во однос на бројот на посети и просторот за складирање датотеки, можеби ќе треба да преминете на повисок пакет или вид на услуга за веб-хостинг.

Компаниите за веб-хостинг се грижат за достапноста и безбедноста на серверот, додека корисниците на услугата за веб-хостинг имаат можност да управуваат со услугата според нивните потреби. Управувањето се врши преку контролниот панел, кој е составен дел од услугата и кој овозможува широк спектар на активности, како што е инсталирање на бројни веб-апликации (WordPress, Joomla, итн.), Отворање адреси на емаил, управување со имиња на домени и друго. Повеќето веб-хостинг компании во моментов користат најпопуларен контролен панел – cPanel.

Видови на веб хостинг услуги

Услугата за веб-хостинг има една цел, а тоа е да ја направи веб страната достапна на Интернет. Сепак, истиот вид веб-хостинг не може да биде подеднакво погоден за веб страна што има, на пример, 300.000 посети месечно и веб страна што има 5.000 посети за 30 дена.

Во зависност од големината на веб страната  и очекуваниот сообраќај, услугите на веб хостинг може да се поделат на:

  1. Споделен (Shared) хостинг
  2. Хостинг на VPS
  3. Дедициран хостинг

Споделен (Shared) хостинг

Заедничкиот хостинг е најпристапниот и најпопуларниот вид на веб-хостинг и се плаќа на годишно ниво. Овој веб-хостинг се нарекува споделен хостинг што значи дека неколку различни веб страни споделуваат простор и ресурси на еден сервер. Серверот е обезбеден од компанија за веб хостинг и секоја веб страна има „изнајмено“ дел од просторот и пристап до услуги.

  3 докажани чекори за поголема продажба

За кого е овој вид веб-хостинг? Заедничкиот хостинг е добро решение за оние корисници кои немаат многу техничко знаење, ниту големи технички барања,за микро, мали и средни бизниси, блогови, хонорарни преведувачи, итн.

Хостинг на VPS

VPS хостинг е кратенка за хостирање на виртуелен приватен сервер. Овој вид веб-хостинг се плаќа на месечна основа и, како и со споделениот хостинг, повеќе веб страни  се хостираат на истиот сервер. Овој сервер е поделен на виртуелни сервери, што значи дека секој корисник има свои ресурси во рамките на еден изнајмен виртуелен сервер. Закуп на овој вид хостинг чини малку повеќе отколку што е случајот со споделен хостинг, но обезбедува подобри перформанси и стабилност.

За кого служи овој тип на веб хостинг? VPS хостинг е понапредно решение за веб хостинг за оние веб страни за кои се очекува да добијат многу сообраќај и за кои се потребни посветени ресурси што тие нема да ги споделат со никого. Идеално е за оние корисници кои имаат одредена техничка позадина во сегментот за управување со серверите, како и за оние кои сакаат повеќе простор и ресурси да ги хостираат своите апликации.

Дедициран хостинг

Дедициран хостинг му овозможува на корисникот можност за изнајмување посебна физичка машина (сервер) со ресурси што корисникот може да ги користи за нивните потреби. Ова решение за веб-хостинг е исто така најскапо и е идеално за големи компании и веб странаи кои очекуваат голем сообраќај и бараат максимална достапност на сите времиња.

За кого е овој вид веб-хостинг? Дедицираниот хостинг е наменет за компании со голем број вработени кои се грижат за своите внатрешни и надворешни емаил адреси на сопствен домен, агенции кои креираат веб страни за своите клиенти, високо посетени портали за вести и други со слични потреби.

Што е следно?

Откако ќе го регистрирате вашиот домен и изберете пакет за веб-хостинг, имате уште неколку чекори кои треба да ги преземете за да ја направите вашата веб страна  достапна за крајните корисници.

Поврзете домен со веб-хостинг
Ако изнајмивте веб-хостинг од истиот провајдер со кој сте го регистрирале името на доменот, овој чекор автоматски се комплетира за вас од провајдерот.

Од друга страна, ако имате регистрирано име на домен со еден добавувач и изнајмен веб-хостинг со друг, ќе треба да поставите DNS податоци поврзани со името на доменот, за да ги упатите овие податоци на серверот каде што се наоѓа вашиот веб-хостинг. Давателите кои нудат услуги за регистрација на име на домен и услуги за веб-хостинг, исто така, имаат соодветен портал за корисници преку кој корисниците можат, меѓу другото, брзо и лесно да ги менуваат поставките на DNS поврзани со името на доменот. Во случај да не сте во можност да го направите тоа сами, можете да контактирате со клиентската поддршка на давателот со кој сте го регистрирале името на доменот.

  Е-влада во офсајд

По овие измени, потребно е да поминат најмногу 48 часа за да се ажурираат податоците и ефектите од промените да станат видливи на Интернет. Овој процес е познат како размножување на ДНС.

Пренесете ги датотеките на веб страната на серверот
Активна сметка за веб-хостинг не е доволна за да се направи веб страната видлива на Интернет. За да се случи ова, треба да ги испратите датотеките на веб страна  на серверот. Овој процес можете да го извршите сами користејќи го панелот за управување со услугата за веб-хостинг (cPanel) или преку клиентот FTP.

По промената на поставките за DNS (доколку е потребно) и поставувањето на датотеките на веб страната на серверот, вашата веб страна  ќе биде глобално видлива на Интернет, а посетителите ќе можат да ја најдат преку веб-пребарувач (Google) и да пристапат до неа со помош од еден од популарните веб-читачи како Google Chrome или Mozilla и други.

Направете емаил на име на домен
Како дел од услугата за изнајмен веб-хостинг, имате можност да создадете специјални сметки за емаил кои исто така ќе го содржат регистрираното име на доменот во рамките на емаилот.

Деловната комуникација е исклучително важна, а со тоа што имате адреса за емаил на вашето име на домен, на пример: ace.acev@imenafirma.mk, го промовирате името на вашиот бизнис и всадувате дополнителна доверба во директната комуникација со потенцијалните корисници и партнери.

Наместо заклучок
Имањето своја веб страна  носи со себе голем број придобивки и е прв чекор по долгиот пат во подобрување и натамошно промовирање на вашата деловна активност.

Благодарение на веб страната , ќе можете да го презентирате вашиот бизнис на најдобар можен начин и да достигнете до нови корисници.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.