Прирачник за успех во „Кризни времиња“

Reading Time: 3 minutes

Трансформација на тековните стравови во стратешки раст, напредок и достигнувања

 

1) Заборавете на себе, фокусирајте се на другите

Стравот ги затвара луѓето во себе, правејќи ги да се чувствуваат изолирани и беспомошни. Најдобрата стратегија овде е да се оди во спротивна насока, проширувајќи ја вашата врска со другите – фокусирајќи се на тоа да им помогнете да ги претворат своите негативни во позитивни страни.

Колку повеќе ќе придонесувате и успевате во ова, толку помалку ќе треба да се грижите за сопствената состојба. Прераснете во извор на доверба за сите други.

 

2) Заборавете на вашиот бизнис – производи и/или услуги, фокусирајте се на вашите односи

Во кризни времиња, луѓето се плашат за одржливоста на нивните „ бизниси – производи и/или услуги “ и за работните места што ги имаат. Стратешки пристап е да не се фокусирате на вашите производи и/или услуги  туку да се фокусирате на продлабочување на врските и комуникацијата – со семејството, пријателите, членовите на тимот, добавувачите, клиентите, потрошувачите и потенцијалните клиенти.

Секојпат кога ќе ја зајакнете врската, ќе се зголеми одржливоста на вашиот бизнис, без да се фокусирате на тоа.

 

3) Заборавете на продажбата, фокусирајте се на креирање на вредност

Повеќето луѓе не сакаат да се продаваат себе и својот бизнис дури и во најдобри времиња. Кога времињата се кризни, тие се исклучуваат и се затвараат во себе. Но, она што луѓето го сакаат во секое време дал најдобро дал кризно е создавање вредност – тоа се решенија кои им помагаат да ги отстранат своите опасности, да ги фатат нивните можности и да ги зајакнат своите јаки страни.

  Како Chrome им дозволува на колачињата да ве следат, замислени во реалниот живот

Кога се фокусирате на обезбедување на овие три решенија, природно ќе следи продажбата.

 

4) Заборавете на вашите загуби, фокусирајте се на вашите можности

Работите што ги имавте, работите што ги зедовте здраво за готово, можеби исчезнаа. Некои луѓе никогаш не го надминуваат ова. Тие продолжуваат да се обидуваат да ги повторуват старите начини, техники и игри.

Подобра стратегија е да започнете целосно нова игра – користејќи нови идеи, нови енергии, нови алатки и нови ресурси. Голема можност е одеднаш достапна за да постигнете многу повеќе отколку што некогаш сте работеле во минатото.

 

5) Заборавете на вашите тешкотии, фокусирајте се на вашиот напредок

Работите може да не бидат лесни како што беа. Новите потешкотии или ќе ве победат или ќе откриете нови предности. Вашите мускули секогаш стануваат посилни од работењето против отпорот – кога вежбате.

Истото важи и за мускулите во вашиот ум, вашиот дух и вашиот карактер. Однесувајте се кон целиот овој период на предизвик и време кога можете да го направите вашиот најголем напредок како човек.

 

6) Заборави на „иднината“, фокусирај се на денес

„Иднината“ е апстракција. Не постои, освен како идеја. Единствената иднина што има каква било реалност е онаа која постојано ја создавате за себе преку придонесите, достигнувањата и резултатите секој ден. Ова е одлично време да се игнорираат сите оние експерти кои никогаш не виделе како доаѓаат денешните околности.

Фокусирајте се на она што можете да направите во текот на секои 24 часа и ќе бидете единствениот експерт за иднината што некогаш ќе ви треба.

  5 причини зошто треба маркетинг календар за твојот бизнис

 

7) Заборавете на тоа кои сте биле, фокусирајте се на тоа што можете да бидете

Многу луѓе се дефинираат според надворешните околности. Кога овие нагло се менуваат, тие не знаат кои се, па затоа продолжуваат да се обидуваат да бидат оние што порано биле.

Отсега, земете ги индициите одвнатре – од вашите соништа, идеали, вредности и принципи на работа. Никогаш не треба да се менуваат, без оглед на околностите. Искористете ја сегашната надворешна конфузија за да станете подиректни, самоуправувани и самомотивирани.

 

8) Заборавете на настаните, фокусирајте се на вашите одговори

Кога работите се одвиваат добро, многу луѓе мислат дека тие навистина ги контролираат настаните. Затоа се чувствуваат толку поразени и депресивни кога работите стануваат лоши. Тие мислат дека изгубиле основна способност. Најуспешните луѓе во светот знаат дека не можат да контролираат настани – но постојано работат кон поголема контрола врз креативните реакции на настаните.

Овој период, додека нештата се неизвесни, е одлично време да го насочиме целото внимание и енергија да направите креативен одговр на сите непредвидливи настани што претстојат.

 

9) Заборавете на она што недостасува, фокусирајте се на она што е достапно

Кога работите се менуваат на полошо, недостасуваат многу пожелни ресурси – вклучувајќи информации, знаење, алатки, системи, персонал и можности. Овие недостатоци можат да парализираат многу луѓе, кои веруваат дека не можат да донесат одлуки и да преземат акција.

Стратешки одговор е да се искористи секој ресурс што е веднаш достапен за да се постигнат што повеќе мали резултати, да се оствари што е можно поголем дневен напредок. Работете со секој ресурс и можност при рака и вашата доверба постојано ќе расте.

  Топ 5 најважни причини, зошто комуникацијата е важна во бизнисот!

 

10) Заборавете на вашите поплаки, фокусирајте се на вашата благодарност

Ова е еден од оние периоди кога сите треба да донесат фундаментална одлука: да се жалат или да бидат благодарни. Кога работите стануваат негативни, последиците од оваа одлука се многу поголеми.

Поплаките само привлекуваат негативни мисли и луѓе; благодарноста создава можност да имате најдобро размислување, активности и резултати. Фокусирајте се на она за што сте благодарни – комуницирајте го ова – и отворете се секој ден за најдобрите можни последици.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.