Како да креираш успешни празнични понуди и имаш повеќе продажби

Reading Time: 4 minutes

 

Единственото значење на  последниот петок во ноември е шопинг манијата кога се случуваат големите попусти и можноста секој да може да го купи она што го сака по евтини цени, какви што не можеме да сретнеме во текот на целата година.

 Black Friday / Cyber Monday, период кога трговците ги намалуваат цените на производите, со цел да придобијат поголем број на купувачи, секоја година кај нас поминуваат со многу најави, реклами и бомбастични ветувања за неверојатни попусти.

Но, во пракса  се покажаува дека нашите трговци се далеку од она што ширум светот се подразбира под  Black Friday, а багателните цени на производите традиционално, изостануваат.

Нашите потрошувачи сметаат дека кај нас овој термин повеќе прилега на добар маркетиншки трик, отколку на вистински багателен попуст.

 

Едно е сигурно Black Friday и Cyber Monday  пополека но сигурно ќе поминат

Како поминат македонските трговци сами ќе видиме,  но овој период е најава за новогодишните и божиќните празници кои се пред нас.

 

Како да креираме успешни празнични понуди и имаме повеќе продажби

Лично семетам дека оваа година ќе се сите во дебел минус , затоа што се истрошија тон пари на реклами и имавме вистинско бомбардирање со попусти и сите со кратки раце, трговците си ги трошат парите на реклами зошто потрошувачите го знаат трикот. Најголем дел од попустите ќе се лажни и покрај помпезните најави.

 

Секој може да напише попуст 50% но што навистина нудиме и која е нашата понуда и што е таа?

Не е битно дали го читате блогов дали сте присутни во живо на вебинар, гледате снимка или пак разговараме во живо, не е битно дали комуницираме на емаил, лендинг страна, фб страна или во живо, не е битно каов телефон имам или каква камера , битно е каква информација пренесувам и која е користа за вас ( ви заштедува пари, учите нешто, можете веднаш да го примените, решава некој проблем).

  Зошто ви e потребен профил на Google Мy Business?

Постои еден елемент од што зависи од успехот на сите ваши реклами и успехот на вашата продажба.

Патот до срцето на клиентот оди прекот тој елемент, преку идеална понуда.

Што значи добра идеална понуда

 • Добрата понуда не значи  попуст ниту цена
 • Добрата понуда не е еднакво на ваш производ или услуга.

 

Пример. Таблет 7 инчен за 3000 денари и 50% попуст.


Понудата е специјален предлог кон вашите потрошувачи кој или ќе го прифатат или ќе го отфрлат.

За да да направиме добра понуда треба да знаеме

 1. кој е наш клиент
 2. какви клиенти сакаме
 3. која е конкуренцијата
 4. кои се алтернативни начини да се искористи или купи производ или услуга слични на тие кои ги нудиме, а решааваат некој проблем.

Креирањето на понудата и колку ќе е таа добра зависи од тоа:

 1. во која фаза е вашиот бизнис, затоа што понудата е наменета за точно определена група на потрошувачи
 2. до колку луѓе сакате да допре вашата понуда

За да имаме успех мора да решиме реален проблем на човекот кој е наш потрошувач,

 1. Како изгледа проблемот од надвор и
 2. Внатрешно решавање на проблемот т.е какви чувства ни буди.

Пример: проблемот е нов телефонски уред!

Најпрвин одговорете каков ќе е вашиот живот за една година од сега ако не го решите проблемот и не си земете телефонски уред.

 1. Кои се последиците?
 2. Колку чини тој уред?
 3. Како ќе се чувствувате ако го имате?
 4. Што е најлошото што може да ви се случи, во врка со тој телефонски уред?

Еден производ, а решаваме различни проблеми,

 1. за тинејџерите е престиж и потреба да се покажат во подобар имиџ,
 2. за еден татко кој е нон стоп на работа е средство за комуникација со фамилијата,
 3. за мајката која не е на работа и помага да се организира при купувањето во маркетот.
  Направете стратегија за социјални медиуми во 7 чекори

Така треба да биде креирана и нашата понуда, а начинот на кој ја пишуваме трреба да е како да кажуваме приказна, колку поинтересна приказна толку повеќе продажби.

Потоа трeба да предвидиме каков ќе е резултатот откога проблемот ќе се реши.

 1. Кои се надворешните резултати и
 2. Дали има некои претходно невидливи и непредвидливи резултати

Пред да започнете со креирањето на понудата ,

 1. направете профил на вашите потрошувачи,
 2. научете и знајте се за производот или усугата и
 3. следете ја конкуренцијата

Кој е најбрзиот начин за решавање на проблемот?

 1. Да не чекаат долго време потрошувачите
 2. Понудата решва проблем за најдобро време и на најдобар начин.

 

Пример:

Прочистувач за воздух за 8000 денари, е различно од оваа понуда:

Најефикасниот прочистувач за возду со подарок резервен филтер, бесплатна достава до дома доколку го нарачате во наредниве 48 часа и тоа на 12 рати со 24 месеци гаранција.

✅ Добрата понуда е неодолива понуда која вашите клиенти сакаат да го ја купат веднаш.
✅ Понудата решава емотивни и логички блокади при нарачката.
✅ Добрата понуда не се создава со копирање од конкуренцијата.
✅ Добра понуда ја создаваат вашите потрошувачи

Не чекајте и не одите  во перфекционизам затоа што перфекционизмот и одолговлекувањето е комбинација која гарантира неуспех. Решението е примарната обврска и задача да ја направите пред сите останати.

Тестирајте ја понудата

 • Не чекајте да имате веб страна, лендинг страна фб страна
 • Разговарајте со неколкумина и предложете им ја понудата
 • Ако имате фб страна повикајте ги пријателите на кафе и презентирајете им ја понудата

Да започнеме:

 1. Понудата трeба да е јасна и лесно разбирлива
 2. Понудата треба да дава конкретна полза за потрошувачот
  • Да има јасна конретна корист за потрошувачот
  • Како да им се подобри животот
  • Како ќе заштедат пари
 1. Објаснете ја понудата зошто луѓето се скептици по природа
 2. Дадете бонус или подарок да нема да може да ве одбијат
 3. Ограничете го времето на важење на понудата и внестете итност
 4. Силен и јасен повик на акција ( регистрирај се сега, пополни ја формата, резервирај место)
 5. Гаранција
  7 Причини зошто да започнете со онлајн продавница веднаш!

Сега размислите какви понуди подготвивте за Black Friday и Cyber Monday и какви понуди ќе подготвите  за новогодишните и божиќните празници кои се пред нас, и тоа веднаш после читањето на овој блог.

Да повториме формулата за идеална понуда празниците кои се пред нас која ќе ви донесе повеќе продажба е

Идеална понуда = Конкретна полза + Интересен бонус или подарок + Гаранција + Рок до кога трае понудата + Јасен повика на акција.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.