Совети за оптимизирање на Brand Image-от

Reading Time: 3 minutes

Сликата на брендот е секогаш уникатна, бидејќи ја претставува компанијата и нејзините вредности.

Не само што се вредностите зад брендот што ја прават разликата, туку нијансите што ги користи дизајнерот, како и целиот тим кој работи за овој бренд.

Иако е тешко да се генерализира, постојат неколку совети што се корисни за сите брендови (новосоздадени или за компании кои размислуваат за нов дизајн со подобра слика за брендот):

 • Фокусирајте се на филозофијата на брендот: не запирајте сè додека не можете да создадете слика што претставува нематеријален дел од вашата деловна активност
 • Не заборавајте на корисниците: Јасно дефинирајте ја вашата целна публика, ова ќе ви помогне да дефинирате што сака вашата компанија да му го покаже на светот со имиџот на вашиот бренд
 • Секогаш бидете доследни: Користете еден Brand Image во сите ваши маркетинг активности
 • Искористете ги предностите на компанијата: нејзината најголема доблест може да биде вашиот најдобар сојузник
 • Пронајдете безвременски концепт: не создавајте Brand Image инспириран од работи што ќе функционират во краток временски период. Иако брендот може да се смени, најдобро е брендотсо текот на времето да биде ист
 • Користете постојан глас и тон, давајќи ја потребната важност за пораките создадени за да генерирате силна и цврста слика на брендот

Откако ќе ги поставите основните упатства, не заборавајте да ги запомните следниве совети за Brand Image-от на интернет:

 • Лесни за читање бои може да функционираат подобро онлајн
 • Истите работи со фонтови, не обидувајте се да користите многу силен фонт, можеби заоблен фонт и секогаш со читлив текст
 • Тест со различни верзии на логото; црно-бело, со и без слоган, итн.
  Направете стратегија за социјални медиуми во 7 чекори

Ако вашата компанија има присуство на Интернет, секогаш помислете на вашата стратегија за Интернет и не создавајте работи прво, обидувајќи се да ги прилагодите подоцна.

Интернет апликации: соодветни и несоодветни намени

Многу важно внимание и треба да се посвети и во прирачникот за Brand identity. Во него, ќе дефинирате правилна и неправилна употреба на секоја од наведените ставки.

Во интерес на создавање на силна, конзистентна и кохерентна слика со личноста на компанијата, треба да дефинирате што е дозволено и што не е прифатливо при употреба на различни аспекти на Brand Image-от.

За да креирате правила за апликациите преку Интернет, мора да ги земете предвид различните канали што треба да се користат, како што се:

 • Профили на социјалните мрежи.
 • Интернет-страница и фаворити.
 • Странични страници
 • Маркетинг преку е-маил
 • Потпис на корпоративна е-пошта
 • Инфографици, е-книги и други содржини

Дури и ако априори немате намера да ги користите сите канали, добро е да ги креирате упатствата за Brand Image-от однапред.

Значи, ако во иднина треба да креирате нова стратегија за вашата компанија, можете да го користите прирачникот за тоа како да работите со аспектите на имиџот на брендот.

Поставете правила што компанијата не ги одобрува, затоа што ова ќе спречи оштетување на Brand Image-от, доколку не го сторите тоа, би можеле да завршите со неколку логоа, контрадикторни текстови со користење на различен јазик и мешани пораки.

Заклучок

Конечно, еден последен совет;

„Прирачникот за Brand identity е неопходен елемент во креирањето на добра слика за брендот на вашата компанија. Колку повеќе точки се наведени, толку полесно ќе биде спроведувањето на големата слика во некоја идна маркетинг акција  “.

  Што е Brand image и како да го подобрите?

Меѓутоа, ако не ги објасните овие вредности на вашиот тим на вработени или соработници, ништо од ова нема да помогне многу. Колку и да е јасно, мислите дека сè е во вашиот ум, ако не знаат кои упатства треба да се следат, тие би можеле да го користат Brand Image-от на погрешен начин (иако во добра волја).

Brand Image-от на вашата компанија е она што ќе го разликува овој бренд од конкуренцијата во првиот контакт со клиентите.

Исто така, инвестирањето во него е најдобриот начин за привлекување на вашите целни клиенти. Затоа, не заборавајте да ја дадете важноста што ја заслужува Brand Image-от.

Што мислиш? Кој е твојот совет за креирање на добар Brand Image?


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.