Аспекти на онлајн Brand Image и придобивки за бизнисот

Reading Time: 3 minutes

Да се ​​работи на подобрување на имиџот на брендот е многу повеќе од создавање на убаво лого.

Тоа е дизајнирање и дефинирање на елементи што го претставуваат брендот и неговите вредности, така што компанијата може да преземе уште еден позитивен чекор за подобрување на својата комуникација.

Предности на добриот дизајн за имиџот на вашиот бренд на Интернет

Денес, веќе не станува збор само за логото и боите. Присуството на социјалните медиуми и онлајн комуникацијата бара од нас да го прошириме имиџот на брендот на нови канали, прилагодени на дигиталното време.

Имајте на ум дека добра слика на брендот преку Интернет може да донесе многу придобивки на компанијата, како што се:

  • Да се ​​разликуваме од конкуренцијата
  • Визуелно да ги претставиме вредностите на компанијата, преведеме и пресликаме на различни канали (социјални мрежи, веб-страница, е-маил, итн.)
  • Создадеме стандардна стратегија помеѓу различните канали, создавајќи позитивна перцепција за компанијата и брендот
  • Да го истакнуваме препознавањето на брендот или brand recognition во секоја ситуација
  • Создадеме позитивно влијание, така што корисниците можат да се идентификуваат со вредностите на вашиот бренд.

За да се постигнат овие цели, неопходно е да работиме на сите аспекти што се дел од Brand Image-от на една  компанија. Само така можеме да имаме цврст и кохерентен Brand Image.

Аспекти на имиџот на брендот

Аспектите што се дел од имиџот на брендот се многу и секоја компанија ги прилагодува овие аспекти според нивните потреби со примена на повеќе или помалку точки.

Brand Image-от е составен од нематеријалниот дел, како вредности, мисија и сл.… И материјалниот дел Brand identity.

  Како да креираш успешни празнични понуди и имаш повеќе продажби

Како и да е, потребите на вашиот бренд, со постојан Brand Image, ќе ги покажат вредностите на вашата компанија за вашите клиенти и корисници.

 Име и лого

Името на брендот е една од првите работи што треба да ги креирате, кога го креирате својот бренд.

Можеби изгледа едноставна задача, но навистина не е така. Добро име, различно и лесно за паметење, е резултат на напорна работа.

Треба да имате предвид дека доколку планирате да регистрирате нов бренд, тоа исто така ќе биде и име на домен, затоа е неопходно да размислите како ќе се користи ова име со „ .com “, „ .mk “, или „. нет “.

Покрај тоа, ќе ви треба правилно дизајнирано лого, лесно за паметење, лесно за прилагодување и употреба на различни системи и во различни ситуации.

Избраното лого мора да има различни варијации и големини што треба да се користат на различни онлајн канали, како што се профили на социјалните мрежи.

Слоган

Не сите брендови имаат слоган, или кратка фраза со која се сумира специфичниот производ или услуга или неговите придобивки.

Кога работите за подобрување на имиџот на брендот, тоа е една од точките на кои треба да размислите; Дали сакате слоган? Дали ќе го вклучите во логото? Дали сакате да имате две верзии на логото, едната со слоган, а другата без слоган?

Забележете дека вашиот слоган може да се користи и за вашиот веб-домен. Играјќи со овие точки, можете да регистрирате незаборавен и уникатен домен.

Типографија и бои

Друг одлучувачки фактор за создавање на добра и конзистентна слика на брендот, е стилот на фонтови.

  11 корисни совети за вашата онлајн продавница

Стиловите за фонтови што се користат во вашата содржина треба да бидат избрани соодветно според сликата што треба да се пренесе и, генерално, тие мора да бидат од исто семејство на фонтови.

При изборот на фонт, имајте во предвид дека мора да се читливи на различни екрани и да биде добро за читање на долги текстови.

Боите избрани и за логото и за употреба на други канали, треба да бидат соодветни за да ги претставуваат вредностите на брендот, но и за употреба на Интернет. Не заборавајте дека некои комбинации не функционираат на хартија, како што  функционираат на екран.

 Прирачник или упатство за корпоративниот идентитет

Ова е документ во кој треба да се дефинираат правилата за идентитетот на брендот (Онлајн и Офлајн).

Од тоа како да се употрбува логото на брендот и визуелните аспекти, (во сите медиуми) до материјалите што треба да се користат за создавање на нешто што ќе треба на компанијата (штандови, постери, итн.).

Упатствот за идентитетот на брендот опишува како да се работи со различните графички симболи што го претставуваат идентитетот на вашата компанија, за да се обезбеди конзистентност и стандардна слика на брендот.

Како да го подобрите дизајнот на вашиот Brand Image на Интернет?

Вклучување во вашиот комуникациски план, онлиајн каналуите е суштински услов за да допрете до вашата публика, да ги слушате вашите клиенти и да ги прилагодувате вашите производи или услуги на нивните потреби. Сепак, не можете да ја исполните оваа задача без дефинирана стратегија.

Кога креирате профили на социјалните мрежи или на нова веб-страница или испраќате е-маил, сите постови мора да бидат  синхронизацирани Brand Image-от, тоа е причината зошто дефинирањето на правила е толку важно.

  Што е metaverse? Едноставно и кратко објаснување

За да го направите ова, мора да користите иста шема на бои, текст, тон, итн.

Накратко, сите пораки треба да ги поддржуваат истите вредности и мисија, во согласност со духот на брендот.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.