Што е metaverse? Едноставно и кратко објаснување

Reading Time: 3 minutes

Збунети сте во врска со метаверзумот?

И покрај тоа колку ново изгледа, веќе се чувствува како метаверзумот да е насекаде.

Неодамнешното ребрендирање на Фејсбук, мислам, на Мета , предизвикаа нов бран на интерес за метаверзумот. Сето ова е над насловите, корпоративните вести, мемињата, платформите за игри и социјалните медиуми. Зголемената сеприсутност на зборот создава чувство на пропаст, како да, во секој момент, нашите физички животи ќе бидат зафатени со корпоративни пиксели и интеракции со апикации за плаќање. Но, Fortnite и Roblox , исто така , го хипингуваат метаверзумот веќе некое време а самиот термин всушност е стар со децении.

„Метаверс“ е акроним формиран од зборот „Мета“што значи тоа „Трансцендентно“, и последните 2 слога од зборот „Универзум“, што е, “стих”. Затоа, неговото значење применето на оваа технологија се стреми да го покаже нејзиниот потенцијал, во смисла да ги натера корисниците да искусат нова реалност, а вештачка и онлајн реалност, Со виртуелни светови y 3D дигитални знаци (Аватари).

Понатаму, првата забележана употреба на зборот и на концептот на „Метаверс“ се припишува на научно-фантастичниот романсиер Нил Стивенсон. Кој го користи во неговиот роман од 1992 година Лавина опишувајки Виртуелен свет каде што неговиот протагонист Хиро, живее, купуве, игра и поразува непријателите од реалниот свет користејќи  3D аватар како и сите други. Иако, други алудираат на фактот дека тоа било во големиот роман од 1984 година на Вилијам Гибсон Невромансер.

 

Значи, што точно е метаверзумот?

Верзијата на Марк Цукерберг создава слика за сè виртуелно : присуствувате на работните состаноци како аватар користејќи ги слушалките Quest VR и користите уред на вашиот зглоб за тајно да испраќате пораки до пријателите. Кога ќе излезете надвор, ќе носите паметни очила кои нудат проширена реалност како и снимајте што гледате и слушате.

Метаверзумот ќе биде достапен преку телефони, компјутери, технологија за носење и слушалки (или комбинација од нив) и ќе биде местото каде што работите, купувате, вежбате, се дружите, гледате филмови и играте.

 

  15 работи кои треба двапати да се проверат пред лансирање на веб страна

Технологии пред создавањето на Метаверс

Пред целосно да се навлезе во темата за „Метаверс“, вреди да се истакне нешто многу важно. И тоа е тоа, технологиите на Виртуелна реалност (VR) y Зголемена реалност (АР) и други како што се Вештачка интелигенција (AI), Cloud компјутер и 5G / 6G, имаат многу врска со него „Метаверс“ што се раѓа.

Бидејќи, сите тие се тесно поврзани со масовно управување со податоци во реално време и онлајн, што е од суштинско значење за работата на „Метаверс“.

Овие технологии и многу други, веќе ги разгледавме на општ и специфичен начин, како во нашата претходна публикација на Четврта индустриска револуција дека живееме, како во онаа поврзана со Доминантни технолошки трендови за 2021 година и годините што доаѓаат.

Сепак, повторно ќе ги споменеме за да стане јасно што се и ќе продолжат да бидат Најрелевантни технологии во текот на 2022 година:

  1. Вештачка интелигенција и роботика
  2. Интернет на нештата, Интернет на луѓе и Интернет на сите
  3. Автономно возење и беспилотни летала
  4. 5G мрежи и WiFi мрежи 6
  5. Квантни и cloud компјутери
  6. Биотехнологија, нанотехнологија и невротехнологија
  7. Телемедицина, телеобразование и далечинско работење
  8. Длабоко учење и големи податоци
  9. 3Д печатење, зголемена реалност и виртуелна реалност
  10. Новите системи за производство и складирање на енергија

 

Што е Метаверс?

Затоа што „Метаверс“ е технологија во полн развој, која штотуку почнува да се имплементира од страна на некои организации, не постои заедничка, глобална или универзална дефиниција за неа.

Сепак, и покрај ова, некои технолошки гиганти, како на пр Мета (Фејсбук) кој настојува да биде во првите редови на неговиот развој и имплементација. Dodeka Alphabet (Google), Microsoft, Apple, Amazon, Netflix, NVIDIA, Epic Games, и други Европејци и Азијци, исто така се на во потрага по парче од колачот на оваа технологија и нов бизнис модел.

  7 тактики како да успеете на facebook

Но, во меѓувреме, можеme да go дефинираme „Метаверс“ како дигитален универзум полн со многу онлајн светови, кој ќе биде идеален за работа, учење, забава, играње, водење бизнис и интеракција со други, преку 3D аватари кои користат виртуелна реалност и зголемена реалност.

Простор каде што интензивно ќе се користи блокчејн технологија, криптовалути и незаменливи токени (NFT), koi ќе овозможат индивидуална сопственост и создавање економии, пазари и онлајн бизниси, на побрз, побезбеден начин, па дури и приватно и анонимно, доколку е потребно.

Метаверс е следната скала во еволуцијата на социјалната врска. 3D просторите на метаверзумот ќе ви овозможат да се дружите, учите, соработувате и играте на начини кои го надминуваат она што можеме да го замислиме. Мета веб (пред Фејсбук)

 

Наместо заклучок

На кратко, „Метаверс“ изгледа како на „Интернет на иднината“. Интернет со ново ниво и корисничко искуство што ќе овозможи на брз и пријателски начин, работа, учење и забавни активности, на начин што е можно поблиску до тоа како го правиме тоа во реалниот живот. И, се разбира, со значително подобрување за бизнис, купуваат и продаваат, благодарение на а поголема интеграција и употребливост на Криптовалути и Незаменливи токени (NFT).

Најважно е да се знае дека метаверзумот не е реален. Закерберг многу јасно стави до знаење дека за него метаверзумот е цел, а за многу инвеститори, инженери, академици и футуристи тоа е долгогодишна цел. Но, планот на Цукерберг не беше добро прифатен, луѓето го мразат и немаат верба во потенцијалот на метаверс на Мета да направи сè освен неизмерна штета до степен да го нарече дистописки хаос.

Метаверзумот е идеја – за некои возбудлива, а за други многу страшна.

 

  3 докажани чекори за поголема продажба

 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.