Што значи „think global – act local“ кога избирате софтвер за вашиот бизнис?

Reading Time: 3 minutes

Која е разликата во лиценцирањето на „истовремени“ и „именувани“ корисници?

Колку е тешко да донесете правилна одлука при изборот на деловен софтвер за вашата компанија, го знае секој директор кој барем еднаш направил таков избор.

Компаниите последниве години бележат зголемување на присуството на глобални софтверски решенија, што укажува на поволно зголемување на свеста за потребата од имплементирање на ERP решенија за понатамошен раст и развој на бизнисот. Од друга страна, тоа е поттик за производителите на деловни софтверски активности активно да се борат со конкуренцијата на глобално ниво.

При изборот на ERP решение, откако ќе ги разгледате сите потреби и ќе ги поминете чекорите за успешно имплементирање, една од најголемите дилеми е што да изберете: глобално или локално решение ?

„ One size doesn’t fit all. “.

Принципите на секојдневно купување на крајниот корисник лесно можат да се препознаат и применат во вакви комплексни избори. Ајде да погледнеме неколку примери:

Купување џемпер: Дали една големина им одговара на сите ?!

Ако еден  џемпер не одговара на сите во смисол на иста големина и модел, зошто тоа би било случај со деловниот софтвер?

Обидувајќи се во иста околина, рамка и можности да имплементирате деловен софтвер на компанија со 20 вработени и корпорација со над 400 вработени звучи како топ манекенка постојано да носи XXL џемпер и да очекуваме да изгледа како „кукла од насловна страна“. Обратната состојба визуелно изгледа далеку полоша, а истата слика ќе ја имаме да примениме таков „џемпер“ во просечна фирма.

Постојат многу примери за споредба. Аргументите за успешно покривање на деловните процеси со локални, или со локализирани решенија, се бројни, а клучот за успех на повеќето од нив лежи во знаењето и искуството стекнато при работа на локалниот пазар.

  7 Причини зошто да започнете со онлајн продавница веднаш!

Секако, глобалниот поглед на можностите во развиениот свет и искуството што го добиваме од технолошкиот и економскиот развој на современото опкружување се користат во голема мерка во локална примена на истите.

Со сите напори за приближување кон трендовите на светскиот поредок, реалноста во локалната економија укажува дека е особено важно да се процени моментот кога одредени знаења од глобално ниво можат и треба да се имплементираат на локално ниво. Примената на таквото знаење во погрешен момент се мери со огромно трошење ресурси и крајно недостаток на резултати.

Колку е развиениот свет во некои сегменти, далеку од реалноста на нашата економија и односот помеѓу потребите и можностите на домашните компании, сепак денес  гледаме низа измени во однос на условите за користење на глобалните софтверски компании . Глобалните продавачи, според нивната големина и удел на светскиот пазар, имаат можност да наметнат промени што можат значително да ги променат трошоците за користење како и другите услови.

Значи, денес имаме ситуација кога многу корисници од домашниот пазар се соочуваат со нови предизвици предизвикани од изборот на глобален провајдер на деловен софтвер:

 • Давателот го применува решението повеќе да не брои лиценци како истовремен пристап до програмата, туку секој корисник на програмата мора да има лиценца да ја користи . Ако знаеме дека просечна компанија / корисник досега користела само 10 истовремени лиценци за 20 корисници, ова јасно покажува дека од сега ќе треба да купат уште 10 лиценци. Практично, тие наскоро ќе треба да инвестираат во локализирана деловна програма како да ја купуваат уште еднаш.
 • Давателот на услуги одлучи да престане со ажурирање на дозволите за премисата (оние инсталирани со корисници), практично принудувајќи го да се надополни на Cloud решение што ќе има само можност за ажурирање на нови верзии во иднина. Индиректно, ова значи дека ќе треба наскоро 2 пати повеќе трошоци годишно за ажурирање на новите верзии на локализираната програма отколку што ќе треба за просечно ажурирање на локалното решение.
 • Во пракса, ваквите решенија за просечната македонска компанија значат дека користењето на ваква програма во иднина ќе ги чини 4-6 пати повеќе отколку што порано.
  Што го прави WordPress посебен?

 

Што им останува на таквите корисници?

Да издвојат буџет во нивните финансии за одлуките на глобалните провајдери или да одберат стратегија  „ мисли глобално – дејствувај локално “ при изборот на ERP софтвер.

Затоа и го започнавме нашето партнерство со InCom,

Глобално знаење:

 • од повеќе од 10 земји
 • со над 60.000 истовремени корисници во регионот
 • над 50 овластени консултанти за поддршка и помош во работата

Применето  локално:

 • целосно усогласени со законодавството на Македонија
 • прилагодени на потребите на корисниците
 • развиено во балканскиот регион
 • во духот на вообичаените норми на локалната економијата
 • со можност за избор: хостинг или инсталација во компанија
 • со познати трошоци однапред.

Вие сте на потег, кој е вашиот избор?


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.