7 Трикови како вашиот е-mail маркетинг да продава

Reading Time: 7 minutes

 

Околу 5 билиони активни е-mail адреси се во употреба денес. За Македонија официјалната статистика вели дека околу 82% од населението користи Интернет. Секој ден расте бројот на е-mail адреси и ова е доволен показател за тоа колку преку добар е-mail маркетинг има можност да се најдат нови клиенти, да се промовира бизнисот, брендот, да се зголеми продажбата и слично.

Една од главните цели при пишување и испраќање newsletter е да корисникот го отвори и да постигнете продажба . Но како да креирате newsletter што ќе биде интересен и кој ќе ги охрабри корисниците да ја читаат содржината и да преземат активности без да  се одјават од списокот?

Неопходно потребно е да се разбере како размислуваат луѓето, но да почнеме од почеток. Да почнеме со она врз што сигурно можеме да влијаеме.

Знаењето, вештините, уметноста и личноста која е професионална и посветена на оваа работа се задачи на успешна содржина на newsletter. Со создавање на ефективна содржина и искористување на сите нејзини придобивки, се создава newsletter кој се чита и што дава резултати и продажба.

Успешен newsletter бара развиена и добро осмислена маркетинг стратегија. Корисните алатки што се користат денес и постојано се развиваат ни овозможуваат да се фокусираме на придобивките за бизнисот и да постигнеме резултати преку машиот е-mail маркетинг и newsletter.

Постојат голем број трикови за тоа како да ги натераме корисниците да се регистрираат, а потоа да го прочитаат нашиот newsletter. Тука ќе наведеме некои од нив за да добиеме значајни резултати од нашите корисници и да ги направиме повратните информации што е можно подобри. Нека уживаат во содржината на нашиот newsletter.

 

7 трикови за успешен newsletter!

 

# 1 Причина за пријава

Треба да имаме список на активни претплатници за да ја направиме конверзијата што е можно поуспешна. Но, веќе не е доволно само да се испрати покана за претплата до newsletter, туку потребно е да се создаде чувство на вредност и доверба .

Вредност во смисла дека даваме одредени придобивки на секој нов претплатник, а со помош на креативноста им даваме на сите наши претплатници некоја додадена вредност, попусти или активни претплатници што ќе ги импресионираат.

Целта е да се прилагоди целата креативност во насока на нашето деловно работење и услуга. Да ги охрабриме ги да го искористат нашиот newsletter.

Потребно е да се размислува надвор од кутијата, да се остави фантазијата да го стори своето и да ги изненадиме претплатниците, бидејќи поголем број претплатници значи и можност за поголем број клиенти.

 

# 2 Која е нашата цел?

Колку пати сте го чуле ова прашање? Време е да одговориме сега а е-mail маркетингот е патот кон успехот. Затоа што едно евро инвестирано во е-mail маркетинг враќа 7 евра, изборот е на нас.

Потребно е прво да се запрашаме што „НИЕ“ како бизнис сакаме да постигнеме со испраќање newsletter. После тоа, започнува планирање и таргетирање . Некои од општите и јасни цели се:

  • Зголемување на продажба
  • Повеќе преземања на е-книги
  • Зголемување го сообраќајот на веб страната
  • Промоција на бренд, производ или услуга
  • Зголемување на бројот на следбеници на социјални мрежи …
  Пат до веб страна: домен и веб хостинг

Постојат многу цели кои во голема мера зависат од деловната активност на компанијата, но да не се лажеме. Не можеме веднаш да ги вклучиме сите цели во еден newsletter и да очекуваме да се остварат. Ова само ќе ги преоптовари претплатниците, т.е. нашите корисници а никој сигурно не го сака тоа.

Корисникот на newsletter мора јасно да знае за тоа што чита и што се очекува од него за да реагира на крајот. Збунувачката содржина само ќе резултира со предвремено напуштање на newsletterот.

 

# 3 Како да бидеме сигурни дека ќе се чита нашиот newsletter?

Отворен е-mail често не е гаранција дека newsletterот навистина е прочитан. Првиот чекор во постигнување на што повеќе читања е во персонализацијата и содржината .

Доколку корисниците сфатат дека можат да ни веруваат, дека сакаат да комуницираат со нас и дека навистина сакаме да им пренесеме некоја вредна и интересна содржина, тогаш нашата читателска публика на newsletterот ќе се зголеми. Безбедност и доверба (како кај полицијата :)) е она што треба да го добиеме од нашите корисници.

Автентичен пристап, персонализирана содржина, точни информации и вложениот напор во создавање на newsletter ќе се исплати бидејќи нашите електронски пораки ќе се читаат и корисниците ќе бидат задоволни.

 

# 4 Интересен и автентичен наслов на нашиот newsletter

Насловот на нашиот newsletter, исто така познат како Subject на е-mail, е првата контактна точка на примателот со испратениот е-mail. Затоа неговата улога е исклучително важна и тој одлучува дали корисникот ќе го отвори е-маилот или не.

Во тој првичен контакт со примателот, даваме интересни, привлечни информации. Веднаш можеме да одлучиме да ги дадеме информациите „директно во лице“, така што нашата тема може да биде:

Персонализиран (име и презиме или само име на лицето кое го прима newsletterот)

Временски ограничен настан (повик за акција затоа што времето на попусти, промоции, понуди е при крај или можеби тоа време допрва доаѓа, така што нашите претплатници први ќе бидат информирани за тоа)

Фраза на која луѓето ќе реагираат навремено, но несвесно и ќе го отворат е-маилот („ударни вести“, „неверојатно откритие“, „неверојатна глетка“ итн.).

Позитивната содржина, креативноста и љубопитноста што можат да ги разбудат корисниците се многу важни. Читателите сакаат среќни вести и интересни работи што можат да им го разубават секојдневниот живот.

Хиерархијата на добивање информации и патување преку newsletter ќе го привлече корисникот и ќе го охрабри да чита. На овој начин, тој сфаќа дека со понатамошно читање добива се повеќе и повеќе потребни и корисни информации за темата што го привлекува.

  10 причини зошто НЕ треба да учите и користите дигитален маркетинг

Друг предлог е наслов што поставува прашање или бара помош од корисникот. И овој начин на пристап се покажа како многу успешен.

Емотиконите се неопходен дел од денешната комуникација. Луѓето научија од нив и ги прифаќаат. Да го искористиме паметно. Користиме емотикони умерено и каде што е соодветно за да влијаеме на емоциите на корисникот.

Истражувањата покажуваат дека сè повеќе корисници се на мобилни уреди. Newsletter со наслов од околу 35 карактери најдобро проаѓа на мобилен телефон. Да ги искористиме предностите на секој од овие знаци затоа што тука може да го привлечеме корисникот на нваша страна.

Стапката на конверзија се зголемува ако насловот е добро напишан и тоа дизајнира добра, впечатлива и креативна тема. Имагинацијата нема граници.

 

# 5 Да се поврземе со примателот и постојаноста на содржината без одлагање

Сега кога стигнавме до точката каде што претплатниците го очекуваат нашиот newsletter, не заборавајте да го исполните тоа очекување и да покажеме сериозност и да ја потврдиме нашата репутација. Со тоа, покажуваме почит кон корисниците затоа што ги цениме што одвојуваат време да го прочитаат нашиот newsletter.

Кога ќе почнеме да го читаме текстот, потребно е да презентирате сè што сме поставиле како цел на овој newsletter.

Во овој дел, во текстот, треба да се поврземе со примателот. Дај претставимр целта на newsletterот на најдобар начин, без разлика дали станува збор за нашиот нов производ, услугите што ги нудите, брендот или настанот што го организираме. Овде нема простор за одложување.

Активирајте го читачот на е-маил давајќи му важни информации за тоа како на пр. одредено дејство трае кратко време, дека има малку такви производи на залиха, итн.

Претставете му го на концизен и јасен начин со корисни информации. Кратки извадоци со концепт со кој можете да ја покажете вашата почит кон примателот и вашата надеж дека овој прочитан newsletter може да му помогне да постигне некоја, за него, важна цел.

Не претерувајте со бројот на newsletter-и бидејќи ова може да биде мачно и да создаде контраефект врз претплатниците, а исто така може да се идентификува како несакан и да оди во спам.

 

# 6. Визуали, фотографии и видеа во newsletterот

Бидејќи луѓето денес имаат сè помалку време да читаат и учат содржина, порано сликите и визуалите беа многу подобро решение за вклучување во newsletter.

Интересни и релевантни фотографии, кратки видеа, графикони и индикатори на факти што ги поддржуваат нашите препораки, секако ќе создадат неверојатна содржина и ќе остават впечаток на претплатникот, бидејќи на тој начин тој ќе ги задржува дадените информации подолго.

Истражувањата покажуваат дека просечен претплатник поминува само 51 секунда читајќи newsletter, читајќи само 20% од текстот, поради што е полесно да се пренесе посакуваната порака накратко и јасно со помош на визуелни содржини, но исто така е потребно да се создаде содржина што ќе биде лесна за читање.

  Треба ли да се стремите кон совршенство?

Притоа, треба да обрнете внимание на „тежината“ на newsletterот и колку брзо тој се отвора со корисникот. Корисникот не сака содржината да се вчитува подолго време, така што нема да можете да покажете што сакате да кажете.

Искористете ја секоја секунда од времето што го имате со вашиот претплатник.

 

# 7 Мерење на перформансите и претворање на следбеници во потрошувачи

Основниот начин на кој можеме да дознаеме дали нашиот newsletter ги донел посакуваните ефекти и ги постигнал нашите цели е да имаме алатки и аналитика со кои ќе ги следиме перформансите на нашите newsletter-и.

Аналитика ќе ни помогне да ја следиме стапката на отворање, бројот на кликови, останување на страницата, отпишување од newsletterот, но и оние што ја прочитале содржината.

Можеме да добиеме вредни информации за тоа кога е најдобро време да го испратиме нашиот newsletter. Со тестирање на А / Б варијантите, со резултати за наслови што имаат поголема стапка на отворање и кои newsletter-и се поуспешни и прифатени и ќе претпоставиме заклучок зошто се случило тоа.

Треба да ја разбереме потребата на нашите претплатници, следиме и набљудуваме резултатите со цел навремено поставување содржина што ќе ги задржи корисниците, охрабрувајки ги да преземат активности, а потоа бидете да сме сигурни дека и нивната реакција ќе се случи.

И, како ќе го претвориме претплатникот во потрошувач?

На крајот од newsletterот, читателот одлучува дали да продолжи или да се откаже од понуденото во newsletterот.

Еве ја клучната точка кога треба да ја знаеме – што сакаме од еден потенцијален клиент и затоа треба да се насочиме максимално. Мора да му го покажеме патот до крајната цел.

Нема повеќе недвосмислени пораки, премногу информации или притисок. Треба да бидеме концизни и јасни да му дадеме директна врска и насочиме го кон целта што ја сакаме.

Завршните зборови на еден newsletter се исто толку важни колку и насловот. Овие се најважните делови на нашиот електронски информатор кога корисникот е во почетокот, односно на крајот, и кога мора да се охрабруваат, прво да се прочита, а потоа да превземат акција.

На крај, обрнете внимание на дизајнот. Не праќајте го newsletterот сè додека не го прилагодите за прегледување на компјутер, таблет и мобилни уреди. Денес, повеќето newsletter-и се отвораат на мобилни уреди и не дозволиво е нашиот newsletter да не биде прилагоден на сите платформи.

Правилното дизајнирање на newsletter кампања може да донесе одлични резултати. Тие треба внимателно да бидат составени, креативно дизајнирани и достигнати од секој претплатник поединечно.

Бидете сигурни да ги искористите овие трикови и упатства и да преземете активности за да ги придобиете сите ваши претплатници и претворите во клиенти! :). Доколку пак сакате заедно да го направиме ова контактирајте не тука.


 

Ако сакате да ги зголемите резултатите, ефективноста или имате прашање за било која област од дигиталниот маркетинг закажете бесплатна консултација со клик на овој линк.